Vízben nem oldódó rostmennyiség táblázata

A táblázatban a vízben nem oldódó típusú rosttartalom alapján listázzuk az élelmiszereket. A megadott értékek hozzávetőlegesek, mivel nagyon sok tényező befolyásolja a konkrét élelmiszer rosttartalmát. Ilyen tényező például az éghajlat, a konkrét fajta tulajdonságai, a talaj tápanyag ellátottsága, az őrlési procedúra, de akár a locsolás mennyisége, és hosszasan folytathatnánk a sort.

Ahol máshogy nem jelöltük, az értékek 100 gramm mennyiségre vonatkoznak.

Élelmiszerfajta Vízben nem oldódó rostok Vízben oldódó rostok Összes rosttartalom
Búzakorpa 40.3 2.1 42.4
Kókuszliszt 36 4 40
Száraz fehér bab 13.4 4.3 17.7
Zabkorpa 11.7 10.5 22.2
Lencse 10.3 1.1 11.4
Lenmag 10.15 12.2 22.35
Mandula 10.1 1.1 11.2
Lóbab (főtt) 100g 9.3 2.1 11.4
Földimogyoró 7.5 0.5 8
Szezámmag 5.9 1.9 7.8
Csicseriborsó (főtt) 4.4 1 5.4
Dió 3.7 0.1 3.8
Pasztinák (főtt) 3.7 0.2 3.9
Spenót (főtt) 100g 3.5 0.6 3.9
Körte (közepes) 3.2 0.8 4
Búzacsíra (15 gr) 3.2 0.7 3.9
Árpa (főtt) 3 0.7 3.7
Petrezselyem (főtt) 2.8 1.4 4.2
Köles (főtt) 2.5 0.4 2.9
Zöld borsó (főtt) 2.5 0.2 2.7
Szójabab (főtt) 2.5 2 4.5
Mangó (közepes) 2.2 1.5 3.7
Bulgur (főtt) 2.2 0.3 2.5
Banán (közepes) 2.1 0.7 2.8
Édesburgonya (batáta) 2 1 3