A glikémiás index (GI) az adott élelmiszer szénhidráttartalmára adott vércukorválasz alapján rangsorolja az élelmiszereket, a GL koncepciója – a GI mellett, valamint a GI régebbi kutatási eredményeire alapozva – az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is figyelembe veszi. A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az elfogyasztandó élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget; grammban kifejezve).
A GI értékek kategóriái:
Alacsony < 50
Közepes: 50 – 70
Magas: 70 – 90
Nagyon magas: 90 <
A GL index besorolása:
kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10
közepesen terhelő: 11 – 19
nagyon terhelő: 20 <
A GI, és így a GL értékét számos tényező befolyásolja, elsősorban az adott ételfajta rosttartalma: a magasabb rosttartalom lassabb felszívódást eredményez (tájékozódjon az élelmiszerek rosttartalmáról táblázatainkból). Fontos továbbá az elkészítési mód (minél inkább „szétfőzzük”, annál magasabb lesz a GI), a rágás alapossága, a gyümölcsök érettségi foka, az egyéni inzulinérzékenység. Délelőtt és délután sem azonos a szervezet reakciója a szénhidrátra, ezért érdemesebb uzsonnára enni magasabb GI-vel rendelkező ételeket. A különböző GI-értékű élelmiszerek egyidejű elkészítése és fogyasztása is befolyásolja az egyes összetevők, így az egész étel glikémiás indexét. Tehát ezt is érdemes próbálgatni, különös figyelmet fordítva az egyéni jellemzőinkre, reakciónkra.
Táblázatunk a GI-érték növekvő sorrendjében tartalmazza az élelmiszereket. Azok az ételek, amelyekben nem, vagy nagyon kevés szénhidrát található, értelemszerűen nem rendelkeznek GI-mutatóval. Alábbi táblázatunkban ezért nem is szerepelnek ezek az élelmiszerek.
Receptötlet: válasszunk az 50-es index alatti kategóriából 4-5 féle alapanyagot, tisztítsuk meg, szeljük/pirítsuk/pároljuk, sózzuk-borsozzuk, ízlés szerint adjunk hozzá zöldfűszereket – és élvezzük az ízharmóniát! Miközben attól sem kell tartanunk, hogy a vércukorszintünk az egekbe száll. Ha az étkezést követő 2-3 órában nem történik komolyabb vércukorszint-ingadozás (farkaséhség, fáradtság, fejfájás, szédülés), akkor a receptet érdemes megőrizni.
Lássuk, milyen új alkotások születnek!
Élelmiszerfajta (100 g) | GI | GL |
---|---|---|
Bazsalikom | 5 | 0.3 |
Petrezselyemzöld | 5 | 0.5 |
Avokádó | 10 | 0.9 |
Brokkoli | 15 | 0.3 |
Cukkini | 15 | 0.5 |
Hagyma | 15 | 1-1.5 |
Karfiol | 15 | 0.6 |
Káposzta – fejes | 15 | 0.9 |
Káposzta – vörös | 15 | 0.5 |
Kelbimbó | 15 | 0.9 |
Kelkáposzta | 15 | 0.6 |
Kínai kel | 15 | 0.3 |
Paradicsom | 15 | 0.6 |
Paraj / Spenót | 15 | 0.3 |
Rebarbara | 15 | 0.6 |
Retek – fekete | 15 | 0.5 |
Retek – hónapos | 15 | 0.3 |
Saláta – fejes | 15 | 0.3 |
Saláta – jégsaláta | 15 | 0.4 |
Sóska | 15 | 0.4 |
Spárga | 15 | 0.6 |
Uborka | 15 | 0.3 |
Pritaminpaprika | 15 | 0.9 |
Zöldpaprika | 15 | 0.5 |
Földimogyoró | 15 | 2.2 |
Szójabab | 15 | 2.8 |
Dió | 15 | 1.8 |
Mandula | 15 | 1 |
Pisztácia | 15 | 4.2 |
Csiperke | 15 | 0.5 |
Laskagomba | 15 | 0.9 |
Vargánya | 15 | 0.6 |
Citrom | 20 | 1.5 |
Cseresznye | 20 | 2.8 |
Meggy | 20 | 2.2 |
Articsóka | 20 | 2.1 |
Mángold | 20 | 0.7 |
Padlizsán | 20 | 1 |
Kesudió | 20 | 6.4 |
Makadámdió | 20 | 2.8 |
Paradió / Brazil dió | 20 | 2.8 |
Pekándió | 20 | 2.8 |
Áfonya | 25 | 3.6 |
Egres | 25 | 2 |
Eper | 25 | 1.8 |
Grapefruit | 25 | 1.8 |
Málna | 25 | 1.4 |
Pomelo | 25 | 2.4 |
Ribizli | 25 | 1.8 |
Szeder | 25 | 1.5 |
Sárgaborsó | 25 | 13.3 |
Tökmag | 25 | 0.9 |
Törökmogyoró | 25 | 2.2 |
Aszalt áfonya | 30 | 24.9 |
Aszalt alma | 30 | 16.5 |
Aszalt sárgabarack | 30 | 18.9 |
Körte | 30 | 3.6 |
Mandarin | 30 | 2.9 |
Fokhagyma | 30 | 7.9 |
Lencse | 30 | 15.9 |
Szárazbab | 30 | 16.2 |
Zöldbab | 30 | 2 |
Mák | 30 | 7.2 |
Alma | 35 | 7.3 |
Birsalma | 35 | 5.4 |
Füge | 35 | 6.7 |
Gránátalma | 35 | 6.5 |
Kajszibarack | 35 | 3.6 |
Nektarin | 35 | 4 |
Őszibarack | 35 | 3.2 |
Szilva | 35 | 4.6 |
Árpagyöngy | 35 | 26.3 |
Csicseriborsó | 35 | 7.4 |
Zöldborsó | 35 | 4.9 |
Kókuszdió | 35 | 5.3 |
Lenmag | 35 | 10.1 |
Napraforgómag | 35 | 8.4 |
Szezámmag | 35 | 7.4 |
Banán | 35-55 | 8.5-13.3 |
Aszalt szilva | 40 | 24.8 |
Narancs | 40 | 3.4 |
Sárgarépa | 40 | 3.2 |
Búza | 40 | 25.8 |
Búzakorpa | 40 | 6 |
Hajdina | 40 | 28.6 |
Quinoa | 40 | 27.6 |
Zab | 40 | 26.5 |
Zabpehely | 40 | 25.7 |
Szőlő | 45 | 8.2 |
Aszalt füge | 50 | 31 |
Ananász | 50 | 6 |
Datolyaszilva | 50 | 9.3 |
Kiwi | 50 | 5.7 |
Csicsóka | 50 | 12 |
Édesburgonya (batáta) | 50 | 10 |
Petrezselyemgyökér / Fehérrépa | 50 | 2.4 |
Bulgur | 50 | 34.5 |
Rizs – barna | 50 | 38.1 |
Rozsliszt | 50 | 36.8 |
Mangó | 55 | 9.4 |
Ringló | 55 | 7.4 |
Kukorica – csemege | 55 | 13 |
Manióka | 55 | 20.9 |
Graham liszt | 55 | 38.2 |
Rizs – fehér | 55 | 42.6 |
Zabkorpa | 55 | 31.4 |
Aszalt papaya | 60 | 39 |
Aszalt Datolya | 60 | 43.8 |
Papaya | 60 | 5.9 |
Kuszkusz | 60 | 42.9 |
Rizs – puffasztott | 60 | 48 |
Zabliszt | 60 | 39.4 |
Gesztenye | 60 | 19.6 |
Burgonya | 60-85 | 11-16 |
Mazsola | 65 | 42.3 |
Sárgadinnye | 65 | 5.3 |
Cékla | 65 | 3.8 |
Patisszon / Csillagtök | 65 | 2.5 |
Tök | 65 | 4 |
Tönkölybúza | 65 | 38.4 |
Karalábé | 70 | 4.8 |
Köles | 70 | 49.4 |
Görögdinnye | 75 | 4.9 |
Sütőtök | 75 | 12.4 |
Kukoricadara | 75 | 48.5 |
Kukoricaliszt | 75 | 56.3 |
Búza – puffasztott | 80 | 56 |
Paszternák / Pasztinák | 85 | 12.7 |
Zellergyökér | 85 | 4.3 |
Búzaliszt | 85 | 64.9 |
Rizsliszt | 95 | 75 |