GI- és GL-táblázat

A glikémiás index (GI) az adott élelmiszer szénhidráttartalmára adott vércukorválasz alapján rangsorolja az élelmiszereket, a GL koncepciója – a GI mellett, valamint a GI régebbi kutatási eredményeire alapozva – az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is figyelembe veszi. A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az elfogyasztandó élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget; grammban kifejezve).

A GI értékek kategóriái:

Alacsony < 50
Közepes: 50 – 70
Magas: 70 – 90
Nagyon magas: 90 <

A GL index besorolása:

kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10
közepesen terhelő: 11 – 19
nagyon terhelő: 20 <

gi_glA GI, és így a GL értékét számos tényező befolyásolja, elsősorban az adott ételfajta rosttartalma: a magasabb rosttartalom lassabb felszívódást eredményez (tájékozódjon az élelmiszerek rosttartalmáról táblázatainkból). Fontos továbbá az elkészítési mód (minél inkább „szétfőzzük”, annál magasabb lesz a GI), a rágás alapossága, a gyümölcsök érettségi foka, az egyéni inzulinérzékenység. Délelőtt és délután sem azonos a szervezet reakciója a szénhidrátra, ezért érdemesebb uzsonnára enni magasabb GI-vel rendelkező ételeket. A különböző GI-értékű élelmiszerek egyidejű elkészítése és fogyasztása is befolyásolja az egyes összetevők, így az egész étel glikémiás indexét. Tehát ezt is érdemes próbálgatni, különös figyelmet fordítva az egyéni jellemzőinkre, reakciónkra.

Táblázatunk a GI-érték növekvő sorrendjében tartalmazza az élelmiszereket. Azok az ételek, amelyekben nem, vagy nagyon kevés szénhidrát található, értelemszerűen nem rendelkeznek GI-mutatóval. Alábbi táblázatunkban ezért nem is szerepelnek ezek az élelmiszerek.

Receptötlet: válasszunk az 50-es index alatti kategóriából 4-5 féle alapanyagot, tisztítsuk meg, szeljük/pirítsuk/pároljuk, sózzuk-borsozzuk, ízlés szerint adjunk hozzá zöldfűszereket – és élvezzük az ízharmóniát! Miközben attól sem kell tartanunk, hogy a vércukorszintünk az egekbe száll. Ha az étkezést követő 2-3 órában nem történik komolyabb vércukorszint-ingadozás (farkaséhség, fáradtság, fejfájás, szédülés), akkor a receptet érdemes megőrizni.

Lássuk, milyen új alkotások születnek!

Élelmiszerfajta (100 g) GI GL
Bazsalikom 5 0.3
Petrezselyemzöld 5 0.5
Avokádó 10 0.9
Brokkoli 15 0.3
Cukkini 15 0.5
Hagyma 15 1-1.5
Karfiol 15 0.6
Káposzta – fejes 15 0.9
Káposzta – vörös 15 0.5
Kelbimbó 15 0.9
Kelkáposzta 15 0.6
Kínai kel 15 0.3
Paradicsom 15 0.6
Paraj / Spenót 15 0.3
Rebarbara 15 0.6
Retek – fekete 15 0.5
Retek – hónapos 15 0.3
Saláta – fejes 15 0.3
Saláta – jégsaláta 15 0.4
Sóska 15 0.4
Spárga 15 0.6
Uborka 15 0.3
Pritaminpaprika 15 0.9
Zöldpaprika 15 0.5
Földimogyoró 15 2.2
Szójabab 15 2.8
Dió 15 1.8
Mandula 15 1
Pisztácia 15 4.2
Csiperke 15 0.5
Laskagomba 15 0.9
Vargánya 15 0.6
Citrom 20 1.5
Cseresznye 20 2.8
Meggy 20 2.2
Articsóka 20 2.1
Mángold 20 0.7
Padlizsán 20 1
Kesudió 20 6.4
Makadámdió 20 2.8
Paradió / Brazil dió 20 2.8
Pekándió 20 2.8
Áfonya 25 3.6
Egres 25 2
Eper 25 1.8
Grapefruit 25 1.8
Málna 25 1.4
Pomelo 25 2.4
Ribizli 25 1.8
Szeder 25 1.5
Sárgaborsó 25 13.3
Tökmag 25 0.9
Törökmogyoró 25 2.2
Aszalt áfonya 30 24.9
Aszalt alma 30 16.5
Aszalt sárgabarack 30 18.9
Körte 30 3.6
Mandarin 30 2.9
Fokhagyma 30 7.9
Lencse 30 15.9
Szárazbab 30 16.2
Zöldbab 30 2
Mák 30 7.2
Alma 35 7.3
Birsalma 35 5.4
Füge 35 6.7
Gránátalma 35 6.5
Kajszibarack 35 3.6
Nektarin 35 4
Őszibarack 35 3.2
Szilva 35 4.6
Árpagyöngy 35 26.3
Csicseriborsó 35 7.4
Zöldborsó 35 4.9
Kókuszdió 35 5.3
Lenmag 35 10.1
Napraforgómag 35 8.4
Szezámmag 35 7.4
Banán 35-55 8.5-13.3
Aszalt szilva 40 24.8
Narancs 40 3.4
Sárgarépa 40 3.2
Búza 40 25.8
Búzakorpa 40 6
Hajdina 40 28.6
Quinoa 40 27.6
Zab 40 26.5
Zabpehely 40 25.7
Szőlő 45 8.2
Aszalt füge 50 31
Ananász 50 6
Datolyaszilva 50 9.3
Kiwi 50 5.7
Csicsóka 50 12
Édesburgonya (batáta) 50 10
Petrezselyemgyökér / Fehérrépa 50 2.4
Bulgur 50 34.5
Rizs – barna 50 38.1
Rozsliszt 50 36.8
Mangó 55 9.4
Ringló 55 7.4
Kukorica – csemege 55 13
Manióka 55 20.9
Graham liszt 55 38.2
Rizs – fehér 55 42.6
Zabkorpa 55 31.4
Aszalt papaya 60 39
Aszalt Datolya 60 43.8
Papaya 60 5.9
Kuszkusz 60 42.9
Rizs – puffasztott 60 48
Zabliszt 60 39.4
Gesztenye 60 19.6
Burgonya 60-85 11-16
Mazsola 65 42.3
Sárgadinnye 65 5.3
Cékla 65 3.8
Patisszon / Csillagtök 65 2.5
Tök 65 4
Tönkölybúza 65 38.4
Karalábé 70 4.8
Köles 70 49.4
Görögdinnye 75 4.9
Sütőtök 75 12.4
Kukoricadara 75 48.5
Kukoricaliszt 75 56.3
Búza – puffasztott 80 56
Paszternák / Pasztinák 85 12.7
Zellergyökér 85 4.3
Búzaliszt 85 64.9
Rizsliszt 95 75

A táblázat elsődleges forrása itt és itt.