A táblázatban a vízben nem oldódó típusú rosttartalom alapján listázzuk az élelmiszereket. A megadott értékek hozzávetőlegesek, mivel nagyon sok tényező befolyásolja a konkrét élelmiszer rosttartalmát. Ilyen tényező például az éghajlat, a konkrét fajta tulajdonságai, a talaj tápanyag ellátottsága, az őrlési procedúra, de akár a locsolás mennyisége, és hosszasan folytathatnánk a sort.
Ahol máshogy nem jelöltük, az értékek 100 gramm mennyiségre vonatkoznak.
Élelmiszerfajta | Vízben nem oldódó rostok | Vízben oldódó rostok | Összes rosttartalom |
---|---|---|---|
Búzakorpa | 40.3 | 2.1 | 42.4 |
Kókuszliszt | 36 | 4 | 40 |
Száraz fehér bab | 13.4 | 4.3 | 17.7 |
Zabkorpa | 11.7 | 10.5 | 22.2 |
Lencse | 10.3 | 1.1 | 11.4 |
Lenmag | 10.15 | 12.2 | 22.35 |
Mandula | 10.1 | 1.1 | 11.2 |
Lóbab (főtt) 100g | 9.3 | 2.1 | 11.4 |
Földimogyoró | 7.5 | 0.5 | 8 |
Szezámmag | 5.9 | 1.9 | 7.8 |
Csicseriborsó (főtt) | 4.4 | 1 | 5.4 |
Dió | 3.7 | 0.1 | 3.8 |
Pasztinák (főtt) | 3.7 | 0.2 | 3.9 |
Spenót (főtt) 100g | 3.5 | 0.6 | 3.9 |
Körte (közepes) | 3.2 | 0.8 | 4 |
Búzacsíra (15 gr) | 3.2 | 0.7 | 3.9 |
Árpa (főtt) | 3 | 0.7 | 3.7 |
Petrezselyem (főtt) | 2.8 | 1.4 | 4.2 |
Köles (főtt) | 2.5 | 0.4 | 2.9 |
Zöld borsó (főtt) | 2.5 | 0.2 | 2.7 |
Szójabab (főtt) | 2.5 | 2 | 4.5 |
Mangó (közepes) | 2.2 | 1.5 | 3.7 |
Bulgur (főtt) | 2.2 | 0.3 | 2.5 |
Banán (közepes) | 2.1 | 0.7 | 2.8 |
Édesburgonya (batáta) | 2 | 1 | 3 |