Vízben oldódó rostmennyiség táblázata

A táblázatban a vízben oldódó rosttartalom alapján listázzuk az élelmiszereket. A megadott értékek hozzávetőlegesek, mivel nagyon sok tényező befolyásolja a konkrét élelmiszer rosttartalmát. Ilyen tényező például az éghajlat, a konkrét fajta tulajdonságai, a talaj tápanyag ellátottsága, az őrlési procedúra, de akár a locsolás mennyisége, és hosszasan folytathatnánk a sort.

Ahol máshogy nem jelöltük, az értékek 100 gramm mennyiségre vonatkoznak.

Élelmiszerfajta Vízben oldódó rostok Vízben nem oldódó rostok Összes rosttartalom
Útifűmaghéj (Psyllium husk) 71 9 80
Lenmag 12.2 10.15 22.35
Zabkorpa 10.5 11.7 22.2
Főzőbanán 5.8 0.2 6
Articsóka (közepes és főtt) 4.7 1.8 6.5
Aszalt szilva 4.5 3.63 8.13
Alma (héjával) 4.2 1.5 5.7
Kókuszliszt 4 36 40
Lima-bab/holdbab (főtt) 3.5 3 6.5
Zöldborsó (főtt) 3.2 1.2 4.4
Szeder 3.1 0.7 3.8
Aszalt füge 3 2.3 5.3
Vesebab (főtt) 2.9 2.9 5.8
Narancs. közepes 2.6 1.8 4.4
Cékla 2.4 5.4 7.8
Grapefruit (közepes) 2.4 0.6 3
Zabkorpa (párolt) 2.2 1.8 4
Avokádó 2.03 3.5 5.53
Sárgarépa 1.6 4.1 5.7
Padlizsán 1.3 5.3 6.6