A táblázatban a vízben oldódó rosttartalom alapján listázzuk az élelmiszereket. A megadott értékek hozzávetőlegesek, mivel nagyon sok tényező befolyásolja a konkrét élelmiszer rosttartalmát. Ilyen tényező például az éghajlat, a konkrét fajta tulajdonságai, a talaj tápanyag ellátottsága, az őrlési procedúra, de akár a locsolás mennyisége, és hosszasan folytathatnánk a sort.
Ahol máshogy nem jelöltük, az értékek 100 gramm mennyiségre vonatkoznak.
Élelmiszerfajta | Vízben oldódó rostok | Vízben nem oldódó rostok | Összes rosttartalom |
---|---|---|---|
Útifűmaghéj (Psyllium husk) | 71 | 9 | 80 |
Lenmag | 12.2 | 10.15 | 22.35 |
Zabkorpa | 10.5 | 11.7 | 22.2 |
Főzőbanán | 5.8 | 0.2 | 6 |
Articsóka (közepes és főtt) | 4.7 | 1.8 | 6.5 |
Aszalt szilva | 4.5 | 3.63 | 8.13 |
Alma (héjával) | 4.2 | 1.5 | 5.7 |
Kókuszliszt | 4 | 36 | 40 |
Lima-bab/holdbab (főtt) | 3.5 | 3 | 6.5 |
Zöldborsó (főtt) | 3.2 | 1.2 | 4.4 |
Szeder | 3.1 | 0.7 | 3.8 |
Aszalt füge | 3 | 2.3 | 5.3 |
Vesebab (főtt) | 2.9 | 2.9 | 5.8 |
Narancs. közepes | 2.6 | 1.8 | 4.4 |
Cékla | 2.4 | 5.4 | 7.8 |
Grapefruit (közepes) | 2.4 | 0.6 | 3 |
Zabkorpa (párolt) | 2.2 | 1.8 | 4 |
Avokádó | 2.03 | 3.5 | 5.53 |
Sárgarépa | 1.6 | 4.1 | 5.7 |
Padlizsán | 1.3 | 5.3 | 6.6 |