Fogyasszunk elegendő rostot – de mennyit?

rost

A szénhidrátok egyik fontos csoportját alkotják a rostok. Kétféle rost található az élelmiszerekben, az egyik a vízben oldódó, az emésztés korai szakaszában (a gyomorban és a vékonybélben) ható rostok. A másik a vízben nem oldódó, nem emészthető és ezért a vastagbélben ható élelmi vagy diétás rostok csoportja. A rosttartalmú ételek mindkét fajtát tartalmazzák, és szükség is van mindkettőre a tökéletes emésztéshez.

Ajánlások

A napi ajánlott rostfogyasztás világszerte 20-40 gramm között van, nemtől és életkortól függően. A vízben oldódó, illetve nem oldódó rostfélék közötti megoszlásra nincs kifejezett ajánlás, az egészség és egyensúly jegyében, a saját egyéni szükségleteink figyelembe vételével célszerű meghatároznunk a napi rostbevitelünket.

Az általánosan megfogalmazott ajánlásokat jellemzően 70 kg-os testsúlyúakra tervezik. A differenciáltabb javaslatok a férfiak számára több (akár 38-40 gramm), a nők számára kevesebb (25-30 gramm) rostfogyasztást tartalmaznak. Figyelemre méltó ebből a szempontból a US Institute of Medicine véleménye, miszerint minden elfogyasztott 1000 kalória tartalmazzon 14 gramm rostot.

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a rostok pozitív hatásának maximalizálásához. Ennek hiányában a rostok a bélfalból nyerik ki a szükséges vizet, ami különböző emésztési és bélproblémák kialakulásához vezethet – hasonlóan a túlzottan alacsony rostfogyasztáshoz!

Táblázataink között található általános rostmennyiséget, illetve a vízben oldódó és nem oldódó rostok mennyiségét mutató lista is!