Rövid ismertető a szénhidrátokról

A szénhidrát összefoglaló elnevezése az emberi szervezet számára legnagyobb mennyiségben szükséges energiaadó tápanyagoknak. Emészthető változataik elsősorban energiával látják el a szervezetet, míg emészthetetlen típusaik (az étkezési rostok) az emésztés folyamatát segítik.

Szénhidrát

Szénhidrát

A szénhidrátokon belül az egyszerű szénhidrátokat szoktuk cukroknak nevezni. Ezek főleg a gyümölcsökben, zöldségekben, mézben, cukorrépában, cukornádban, tejben, tejtermékekben találhatók meg. Az összetett szénhidrátokat szoktuk keményítőnek nevezni, ezek leggyakoribb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek magvai, zöldségek, rizs, burgonya.

A fejlett országokban a napi energiaszükséglet 45-55 százalékát, míg a fejlődő államokban kb. 80 százalékát szénhidrátokkal fedezik. A WHO ajánlása szerint a táplálékkal bevitt napi energiamennyiséget az alábbi megosztásban vegyük magunkhoz:

Makrotápanyagok A WHO ajánlása (napi beviteli arány) Energiatermelés Energiatermelés
(kJ/ 1 gr elégetése) (kcal/ 1 gr elégetése)
Szénhidrát 55% 17 4.2
Zsír 30% 37 9.3
Fehérje 15% 17 4.1

Az egyes tápanyagok hasznosítása során felszabaduló kémiai energia mérhető. A táblázat harmadik és negyedik oszlopa mutatja, hogy egységnyi tápanyag elégetése mennyi energiát termel.

Érdemes a főétkezések alkalmával mindhárom csoportból fogyasztani, mivel a szénhidrát inzulinszintet emelő hatását a zsírok és fehérjék befolyásolják, csökkentik.

A szénhidrát elviekben nélkülözhető az emberi szervezet számára, mivel a belőle hasznosuló, és a test működéséhez szükséges anyagok más módon is előállíthatóak. Hosszú távon mégsem javasolt a szénhidrátok mellőzése, mivel az a szöveti fehérjék lebontásához, a szervezet só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet. A napi ajánlott minimális szénhidrátbevitel 100 gramm, egészséges mértéke nők esetében átlagosan napi 230 gramm, férfiak esetében 300 gramm.

Tekintse meg táblázatainkat, amelyek a kalória-, illetve a tápanyagmennyiség meghatározásban segítenek, így az élelmiszerek szénhidráttartalmának kiszámolásában is!