Mit ajándékozzunk cukorbetegeknek?

Az ünnepek közeledtével ismételten felmerül a kérdés, hogy mivel lephetnénk meg cukorbeteg rokonainkat, barátainkat. Összegyűjtöttünk néhány ötletet gondolatébresztőnek.

ajandek

Bizonyos határon belül bármit adhatunk, amit egészséges társainknak is adnánk, de figyeljünk arra, hogy ne „nettó kísértés” legyen az ajándékunk. Mert a csokinyuszi, a bonbon, az alkohol egy szénhidrátszámolós diétába nem illeszthető bele! Ugyanis 160-180 gramm szénhidrát gyorsan összegyűlik, figyelembe véve a szénhidrát valamennyi típusát, a gyümölcsöktől a gabonaféléken át az egyszerű cukorig. Utóbbit amúgy is jobb elkerülni, mert nagyon rossz inzulinválaszt eredményez. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelő élelmiszert választottunk ajándéknak, nézzük meg az összetevőket, különös figyelemmel a szénhidráttartalomra. Vagy válasszunk inkább más típusú meglepetést!

Mindenképpen vegyük figyelembe a megajándékozni kívánt hozzátartozónk esetleges ételallergiáját, ízlésbeli preferenciáit, hobbijait, tervezett életmódbeli változtatásait, hogy a meglepetésünk kellemes legyen, ne pedig bántó. Gyermekek esetében tanácsos a szülők véleményét előre kikérni.

  1. Vannak úgynevezett „nem számolandó” típusú élelmiszerek, amelyeket nem kell grammonként beszámítani a diétába. Ajándéknak ideális az olajos magvak közül választani: dió, mogyoró, mandula egy ízléses kosárban vagy tálcán, néhány személyes gondolattal kiváló lehet (vigyázat, a földimogyoró, pisztácia, mák, kesudió, gesztenye kevésbé jó választás a magasabb szénhidráttartalom miatt).
  2. Adjunk élményt, a legjobb, ha közös élményt választunk! Legyen egy kalandos kihívás, egy focimeccs vagy színházlátogatás, esetleg közös fürdőzés – a legfontosabbat adjuk, az időnket, a jelenlétünket.
  3. „Bevállalós” ismerősnek készíthetünk egy blogfelületet, ahol valamilyen tematika alapján naplót vezethet. A diétáról, kirándulásokról, az életútjáról… Ezzel mindenki nyer!
  4. Léteznek kifejezetten cukorbetegek számára készített ékszerek. Egy diszkrét medál, vagy egy igényes karperec nem megbélyegző, hanem sürgősségi esetben életmentő információval szolgálhat.
  5. Számtalan hasznos kütyüt találhatunk a piacon, melyek segítenek céljaink elérésében. Diabétesszel élők számára hasznos lehet a vércukormérőn túl például a lépésszámláló, okosóra, vagy okostelefonra tölthető applikációk, mint tracker, vércukormonitor, étkezéstervező… Szánjunk időt az eszközhasználat betanítására is!
  6. És természetesen bármilyen klasszikusnak számító ajándék szóba jöhet, mint könyv, orchidea, társasjáték, zenei cd, fényképalbum…