Csicsóka-püré

csicsokaMár többször bizonyított nálunk a csicsóka, amit a cukorbetegek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatnak. Erőteljes ízét érdemes minél inkább kihangsúlyozni, így finom kiegészítője lehet akár ünnepi ebédeknek is.

 

Hozzávalók:

csicsóka
juhtúró
őrölt kömény

A mennyiségekkel érdemes kísérletezni, amíg kialakul a saját kedvenc ízharmóniánk. Tehetünk bele másfajta fűszereket is, kaprot, petrezselymet, medvehagymát, paprikát, koriandert, fokhagyma – a juhtúrót pedig kiválthatjuk kefirrel vagy más, kevésbé aromás sajttal.

Az elkészítés menete:

A csicsókát megtisztítjuk (elég egy erőteljesebb dörzsölés is), majd megpároljuk. Miután kellően megpuhult, összekeverjük a juhtúróval, fűszerekkel, majd turmixgépbe tesszük, és tetszés szerint krémesebb vagy darabosabb állagúra pürésítjük.

Pirítóssal vagy feldarabolt zöldségekkel mártogathatjuk. Jól illik kevésbé markáns ízű húsokhoz, halakhoz, például lazachoz. Az egészség jegyében ne krumplival vagy rizzsel, hanem sütőben párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk!

Ha kíváncsi a csicsóka beltartalmi értékére, tekintse meg táblázatunkat!