Napjainkban rengeteget hallunk az egészséges életmódról, a különböző divatos diétákról, speciális étkezési szokásokat is tartalmazó életstílusokról. Minden oldalról ömlenek a szebbnél szebb ételekről készített fotók, ismerőseink fényképes posztjai a legkülönfélébb éttermekben feltálalt fogásokról.
Ebben a dömpingben pedig lassan elveszítjük az evés örömét, felmérések szerint egyre inkább elmagányosodunk étkezés közben. Pedig az evés mindig is az emberiség fontos találkozási pontja, önmeghatározása, legendás történeteinek ihletője volt. Az emberiség hosszú évezredek alatt kísérletezte ki az étkezések optimális mennyiségét és időpontját, a feltálalt fogások összetételét, tájspecifikus elemeit. Fedezzük fel újra ezt a gazdagságot, bővítsük az általunk ismert és alkalmazott konyhai technikákat, élelmiszereket!
Önmagunk fejlesztését kezdjük ott, hogy felteszünk néhány kérdést: hogyan tekintünk az étkezésre, milyen szokásaink kapcsolódnak hozzá, milyen elvek mentén alakítottuk ki ezeket? Elégedettek vagyunk-e ezen elvekkel és szokásokkal, vagy örülnénk, ha gazdagabb tárházunk és tudatosabb hozzáállásunk alakulna ki?
Ha utóbbi kérdésre IGEN a válasz, álljunk neki, és gyűjtsünk minél több gasztronómiai élményt!
- Először is, ébresszük fel a kíváncsiságunkat! Legyünk kreatívak az ötletek megvalósításában!
- Ha időnk engedi, vezessünk naplót a tapasztalatainkról. Akár indíthatunk blogot is!
- Határozzuk el, hogy odafigyeléssel eszünk – ízleljük az ételt, ne csak rágjuk.
- Kóstoljunk meg olyan ételeket, amikre addig nemet mondtunk. Melyik lesz az első?
- Hívjuk meg barátainkat, és saját kezünkkel készítsünk vendégváró ételt, akár egyszerűbb mártogatóst, akár többfogásos vacsorát.
- Tanulmányozzuk az étkezési etikettet.
- Közben nassoljunk répát, karalábét, zöldborsót, zellert.
- Olvassunk igényes gasztroblogokat.
- Egy napig kövessük egy barátunk diétáját (160 gramm, gluténérzékeny, laktózérzékeny, tojásmentes etc.)
- Tájékozódjunk az ételek tápanyagtartalmáról.
- Használjunk ígéretes, új alapanyagokat.
- Keressünk meséket, mondákat, amelyekben evésről vagy ételekről esik szó.
- Látogassunk el tematikus borkóstolókra, sörkóstolókra, igyunk különleges pörkölésű kávét.
- Keressünk új fűszereket. Próbáljuk ki mindet!
- Ismerjük meg a táplálkozással kapcsolatos mozgalmakat (slow food, paleo életmód, mindful eating, healthy eating, clean eating etc.)
- Együnk társaságban, és közben tegyük le a mobilunkat, kapcsoljunk ki minden kütyüt.
- Időnként együnk egyedül, és közben tegyük le a mobilunkat, kapcsoljunk ki minden kütyüt.
- Olvassunk szakácskönyveket.
- Főzzünk együtt egy vegán ismerősünkkel, és hagyjuk, hogy az érvei hassanak ránk.
- Keressünk fel táplálkozással, vendéglátással kapcsolatos múzeumokat, kiállításokat.
- Fejlesszünk ki saját recepteket. Ha elégedettek vagyunk, publikáljuk is ezeket – akár az új blogunkon!
- Ismerjük meg őseink, de legalábbis déd- és nagyszüleink generációjának étkezési szokásait.
- Iratkozzunk be egy tanfolyamra, ahol megtanítanak kenyeret sütni.
- Számoljuk ki a tányérunkon levő étel rostmennyiségét. Gondoljuk végig, mennyi és milyen rostot fogyasztunk rendszerint?
- Fedezzük fel más nemzetek konyhai hagyományait.
- Kertészkedjünk.
- Nézzünk gasztrofilmeket.
- Együnk minden nap legalább egy olyan ételt, amihez kedvünk van. Fotózzuk le, és posztoljuk a blogunkon!
- Tálaljunk gusztusosan, üljünk szépen terített asztal mellé.
- Süssünk pogácsát vagy mézeskalácsot kicsi gyerekekkel – elképesztő figurákat fognak készíteni a tésztából.
- Legyen heti menütervünk, legalább nagy vonalakban. Találjunk ki tematikus heteket, például együnk minden nap valami kéket, vagy csak bizonyos földrajzi területről származó ételeket.
- Mozduljunk ki otthonról, fedezzünk fel új éttermeket, együnk kint a természetben, akár a teraszon, akár egy zöld mezőn!
- A tapasztalatainkról tájékoztassuk a szenhidrat.hu szerkesztőségét! 🙂